lunes, 30 de diciembre de 2019

Una forma divertida d'aprendre

En aquesta entrada tractarem una manera d'aprendre sobre alguna cosa d'una manera que pot resultar divertida i entretinguda per a qualsevol alumnat.

Concretament parlarem al voltant del mapa conceptual, ja que és una ferramenta d'aprenentatge a la mateixa vegada que de reflexionar i repassar. 
Segons va dir Novak y Gowin: “La elaboración de mapas conceptuales es una técnica destinada a poner de manifiesto conceptos y proposiciones [mediante la cual] podemos desarrollar nuevas relaciones conceptuales”. Això és perquè mentrestant es fa el mapa conceptual, van sorgint nous conceptes amb els quals podem relacionar els coneixements que ja tinguem. 

La finalitat principal d'un mapa conceptual és representar una sèrie de conceptes relacionats entre ells de forma clara i precisa. 

Pense que és una manera molt bona d'aprendre, ja que és una eina molt visual, perquè realment és com si fóra una imatge on es relacionen conceptes per a transmetre idees o coneixements. 

Si volem fer un mapa conceptual a través de la teconologia podem utilitzar apps com:






Si en canvi volem utilitzar procediments que no siguen digitals tenim els recursos de sempre com:

Paper
Cartolina
Collage
Dibuixos
Retoladors

















A continuació veurem un parell d'exemples de mapes conceptuals perquè us adoneu de quant de divertits són!


martes, 17 de diciembre de 2019

Sabem realment com veiem els colors?

Com a concepte, la discromatòpsia és la discapacitat que afecta la percepció dels colors. Pot ser congènita, com el daltonisme o adquirida.


Es pot classificar en:

  • Monocromàcia: descriu les pintures en un color o en tons d'un sol color. Les imatges que fan servir només tons de gris s'anomenen en blanc i negre.


  • Dicromàcia: és un fenomen on la tonalitat del color en materials o solucions és dependent tant de la concentració de la substància absorbent com de la profunditat o grossària del mitjà travessat per la llum.

  • Tricomàcia anòmala: qualitat de posseir tres canals independents per comunicar informació cromàtica, derivats dels tres tipus diferents de cons.

La importància de la creativitat

La creativitat és un aspecte clau si volem que els xiquets i les xiquetes tinguen un pensament crític, que sàpiguen assimilar les situacions i utilitzen el raonament. 
Qualsevol xiquet/a desenvolupa en els seus primers sis anys moltes capacitats que marcaran el futur, una d'aquestes és la capacitat. 

Una persona creativa és una persona que li agrada explorar i descobrir coses noves, és activa. A més, gràcies a la creativitat s'enforteix la confiança en un mateix, perquè pot aprendre de les seues errades. 

Amb la creativitat és possible ser flexible a l'hora de crear, imaginar, inventar, improvisar. Són habilitats que nosaltres com a mestres podem potenciar perquè siga més fàcil per a ells relacionar-se en qualsevol lloc, a més d'interactuar amb la resta de persones tal com són.

És tan important la creativitat perquè gràcies a ella es té una major adaptabilitat a diferents situacions desconegudes, que els nens i nenes siguen més feliços i amb una actitud més positiva.


A continuació hi ha un vídeo que parla molt bé sobre aquest concepte i em sembla prou interessant:

Descobrint artistes

Aquesta activitat la fam realitzar a principi de curs, i consistia en què a través d'un sorteig cada persona de la classe tenia un artista diferent amb el qual havia de fer una breu exposició. 
En el meu cas em va tocar l'artista Pablo Picasso, reconegut per tothom. A continuació faré un resum del que vaig exposar a classe.

Biografia

Pablo Picasso
Picasso va nàixer a Màlaga el dia 25 d'octubre de 1881. En 1895 es va traslladar amb la seua família a Barcelona, on es va rodejar d'artistes i literats. Entre 1901 i 1904, alternava la seua estància entre Madrid, Barcelona i París. A finals de 1904, es trasllada definitivament a París on va establir un estudi. Va morir el 8 d'abril de 1973 a França, als 91 anys per un edema pulmonar i infart miocardíac.

Actualment, es considera un dels artistes més importants, ja que es fan exposicions de les seues obres i continua estudiant la seua obra en assignatures com història de l'art. 
Podem trobar la seua obra en museus com el Moma de Nova York, el museu Picasso a París o la Reina Sofia a Madrid. 

Les seues obres

Respecte a les seues obres que més m'agraden, són aquestes tres:
El somni

Les senyoretes del carrer d'Avinyó

Dona davant l'espill 

martes, 10 de diciembre de 2019

El dibuix infantil i el seu significat

El dibuix infantil afavoreix l'escriptura, la lectura i principalment la creativitat. A més, ajuda al xiquet o xiqueta a tindre més confiança en si mateix i a expressar els seus sentiments.
És un llenguatge molt sincer i espontani, i està especialment indicat per a comprendre als xiquets que siga per qualsevol motiu, no poden comunicar-se de forma verbal. 

Encara que sabem que cada xiquet té els seus temps, en algún moment es donen les diferents fases de coneixement i desenvolupament:

  1. Gargots incontrolats → Aquesta fase es dóna al principi d'experimentar amb el dibuix. Són traços sense cap ordre ni sentit, però en aquesta etapa el xiquet no té cap intenció de representar res en concret. 
  2. Gargots controlables → A mesura que es van realitzant traços, el dibuix va agafant un sentit i les línies agafen una forma. En aquesta etapa sí que hi ha una intenció representativa, encara que de vegades no siguem capaços de saber identificar el dibuix.
  3. Gargots amb nom →  Encara que els adults no puguem reconéixer el dibuix, el xiquet sap perfectament el que ha dibuixat. 
  4. Dibuix preesquemàtic →  Ací ja descobrirem representacions comprensibles. Les línies i formes traçades tenen un sentit i un raonament. Normalment comencen dibuixant figures humanes, ja que és el que resulta més fàcil.

Vaig a deixar l'enllaç de la pàgina que he trobat i m'ha semblat molt interessant per a saber diferenciar les diferents etapes del dibuix infantil:

https://www.naturarla.es/el-dibujo-infantil-la-importancia-y-fases-de-los-garabatos


Respecte al dibuix infantil, tinc una entrada relacionada amb el tema perquè a classe vam realitzar una activitat en la qual havíem d'analitzar unos dibuixos de xiquets. Deixe a continuació l'enllaç:

https://artisteandoconsara.blogspot.com/2019/12/creativitat-dels-xiquets-i-xiquetes_26.html

La pau amb els xiquets

Aquesta és una activitat que vaig realitzar en les pràctiques de 1r de carrera, en una classe de 1r de primària. Consistia en fer un collage de diferents dibuixos que feien els xiquets i les xiquetes de tots els cursos i penjar-los en un mural.

L'activitat es va plantejar de la següent manera:

  1. Primerament, en cada classe es repartien unes cartolines blanques i tot l'alumnat dibuixava amb ceres blandes el que ells volgueren, però havia de ser colorit. 
  2. Després, les persones que estàvem de pràctiques vam ser els encarregats de fer tant el contorn del dibuix de la coloma i les dues paraules "Pace, Pace". 
  3. A continuació, vam anar classe per classe a recollir tots els dibuixos de cada classe i els vam penjar en una paret prou gran. 
  4. Després de col·locar bé tots els dibuixos vam ficar tant les lletres com el dibuix de la coloma. 


Aquest és el resultat i pense que va quedar molt bonic i a més, és important la idea de poder fer un collage tan gran tants alumnes de diferents edats.


sábado, 7 de diciembre de 2019

Experiments amb els xiquets i xiquetes

Els tallers són diferents propostes que faciliten l'estimulació del desenvolupament global dels xiquets i xiquetes. En els tallers l'activitat principal és el joc, ja que és la manera més divertida i  entretinguda que tenen els xiquets per a aprendre. A més, l'aprenentatge és actiu, pel fet que experimenten, investiguen i exploren.

Els beneficis que poden aportar els tallers són:
  • Propicia la relació entre els xiquets i les xiquetes de la classe.
  • S'adquireixen hàbits d'ordre i de respecte.
  • Es coneixen els diferents espais i materials utilitzats. 
  • Experimentar amb el propi cos i tots els sentits.
  • Foment de l'autonomia i la capacitat de creació.
Depenent de l'objectiu que vulguem aconseguir farem un tipus de taller o un altre. A més un factor a tindre en compte és l'edat de l'alumnat, l'etapa educativa on es troben. 

Un exemple de taller pot ser un taller d'art
Aquest tipus de taller té com objectiu principal desenvolupar la creació dels xiquets i les xiquetes, mitjançant materials i tècniques que ajuden a expressar els sentiments i les idees.
Taller de fang

Altre tipus de taller és el taller de ball
En aquest taller s'escolten diferents tipus de música i mentrestant s'ha de ballar lliurement o amb moviments determinats.


Un taller que també es pot realitzar és el taller de construccions
Amb les construccions l'alumnat pot potenciar la seua imaginació i creativitat , ja que creen construccions pròpies amb diferents materials.





viernes, 6 de diciembre de 2019

Com ens expressem?

En l'àmbit de la plàstica, l'expressió és un mitjà que facilita als xiquets i xiquetes expressar i comunicar les seus vivències, és un estil de llenguatge de pensament. Durant aquest procés es prenen elements que existeixen en la realitat i se'ls atribueixen nous significats, per la qual cosa l'art contribueix al desenvolupament tant intel·lectual, com emotiu i sensorial del xiquet/a.

Alguns beneficis que aporta l'expressió plàstica són els següents:


  • Facilita la comunicació amb l'entorn i la resta de persones.
  • Afavoreix el desenvolupament de la creativitat i imaginació.
  • Desenvolupa altres capacitats i habilitats així com la personalitat. 

A continuació deixaré un vídeo d'Edu Caixa, ja que parla de com amb els colors podem interpretar les imatges i el que ens transmeten:



En definitiva, pense que l'artística és una àrea molt important i necessària en el desenvolupament dels xiquets i les xiquetes perquè és essencial que mostren la seua espontaneïtat i creativitat.  

domingo, 1 de diciembre de 2019

La importància del desenvolupament humà

Tota classe d'educació és fonamental en la formació i la identitat de les persones, per tant l'educació artística s'ha de considerar igualment important que la resta. L'educació ha de ser completa per a donar la major llibertat de pensament i a més que estiga plena d'experiències i estímuls.

El psicòleg Howard Gardner va publicar un llibre anomenat "Teoria de les intel·ligències múltiples". 


L'àrea de plàstica i el llenguatge visual treballa a la vegada tres diferents intel·ligències:
  1. La intel·ligència espacial: capacitat per a formar-se un model d’un món espacial i per operar fent servir aquest model.
  2. La intel·ligència interpersonal: capacitat per a entendre a les altres persones. 
  3. La intel·ligència intrapersonal: capacitat de conéixer-se a sí mateix i de ser capaç d’utilitzar aquests coneixements per a funcionar a la vida.

Pense que a tots els tipus d'intel·ligències hem de donar-lis la mateixa importància perquè una persona crea la seua identitat quan ja posseeix totes aquestes intel·ligències i s'han de potenciar i desenvolupar totes amb la mateixa intensitat. 

Creativitat dels xiquets i xiquetes

Aquesta activitat consistia en fer un anàlisis de dibuixos realitzats per xiquets i xiquetes. En aquest cas, el vaig fer amb una amiga i els nostres dibuixos pertanyen a dues xiquets que vam tindre al nostre col·legi en les pràctiques.

A continuació adjuntaré dues fotografies dels dibuixos:


Dibuix realitzat per una xiqueta de 6 anys
Dibuix realitzat per una xiqueta de 8 anys

Els dibuixos que realitzen els xiquets poden significar moltes coses, perquè potser amb paraules no són capaços de transmetre els seus pensaments o sentiments, i mitjançant els dibuixos ho expressen a la perfecció.

Per aquesta raó pense que és important que els professors i les professores siguen competents a l'hora d'interpretar els dibuixos, ja que aquests poden expressar coses molt significants.

Unes falles avançades

Aquesta tasca ha consistit en construir una espècie de falla amb l'ajuda de material reciclat. En el cas del meu grup vàrem portar materials com taps, ampolles, rotllos de paper, caixes de cartó, entre altres coses. 


La nostra idea principal era fer un castell, però mentre anàvem fent se'ns va ocórrer la idea de fer com si estigués flotant, i per a això hem ficat les ampolles tant de plàstic com de vidre abaix del cartó per a sostenir-lo en l'aire. La simulació d'una muralla està feta amb rotllos de paper i amb unes cintes de cartolina per a decorar i donar-li una mica de color; i les torres del castell estan construïdes amb rotllos de paper apilats i un tap. Per a donar color a aquesta construcció hem decidit utilitzar els taps de les botelles de plàstic, i hem fet la gespa amb taps de color verd i amb els taps de color blau hem aparentat un riu i la font.




Pense que aquesta activitat és una bona manera d'adonar-se que amb els materials reciclats es poden fer moltes coses amb les quals els xiquets i les xiquetes poden jugar i gaudir.